štvrtok 13. júna 2013

Vianočka ako z obchodu ..

Myslím,že viacerí z Vás majú chuť , keď sa ráno prebudia cez víkend na vianočku s lekvárom ...A k tomu úžasné teplé kakao...Mne osobne to pripomína detstvo... Nedeľňajšie rána môjho detstva ,keď som pri ranných rozprávkach papala kakavko a vianočku...hm.....:-D ..
No ak keď som sa ráno zobudila v jednu nedeľu a zachcelo sa mi byť znova dieťaťom pohľadala som recept ...A je skutočne ľahký a dobrý...Skúšajte gazdinky . Je lepšia ako z obchodu..

Potrebujeme : 1 hrnček (250ml) polohrubej múky
                      2 hrnčeky múka hladká špeciál
                      4 polievkové lyžice kryštálový cukor
                      1 KL soľ
                      1 vajce
                      42 g droždie
                      2cm (50g) rozpustené maslo
                      1 hrnček vlažné mlieko
                      1 vanilkový cukor
                      za hrsť hrozienok
                      vajce na potretie

Postup : Vypracujeme si cesto nasledovne - Do malého hrnca dáme droždie ,mlieko a cukor, necháme to prehriať ( pozor , nesmie sa to však variť, len prihriať) kým sa droždie nerozpustí. Do veľkej misky na kysnutie si dať múku ( najlepšie preosiatu) ,soľ , maslo a vajce..potom tam vliať mlieko s droždím. Vypracovať cesto.Cesto je dobre vypracované ,keď sa nelepí na misku a tzv. pufká ( budete to vidieť resp. počuť ) . Cesto potom nechať zakryté v miske nakysnúť asi pol hodinku.. Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 8 bochníčkov ( budeme mať 2 vianočky). Z bochníčkov vytvarujeme šúľky ( tak dlhé aby vyšli na plech) a pletieme vianočku so 4 šúľkov a to tak že pletieme prvý s tretím a druhý so štvrtým.

Následne dáme Vianočky na vymastený plech ( poprípade na papier na pečenie) a necháme ešte zo 10 minút nakysnúť. Natrieme ich vajcom a dáme piecť na 180 stupňov asi tak pol hodinu. 

A takto nejak vyzerajú upečené :-D



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára